Als je dubbelklikt je op het kopje ‘blog’ van de site http://www.praktijkliesbot.nl en je komt bij de titel Human Based terecht, kan ik mij voorstellen dat dit misschien vragen oproept.
De titel Human Based heb ik gekozen voor mijn blog en boek in wording omdat hij tegenwicht biedt aan de uitdrukking evidence based. Deze wordt te pas en te onpas gebruikt in het reguliere circuit en staat voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk bewijs. De titel representeert voor mij het feit dat onze menselijke waarden steeds meer plaats moeten maken voor macht en financieel gewin.
Maar er bestaan zoveel niet-materiële elementen in ons leven. Ze zijn voelbaar en waarneembaar, ze laten zich echter niet (altijd) wetenschappelijk bewijzen.
Het is dan ook lang niet altijd makkelijk om je staande te houden in de samenleving zoals die er nu uitziet.
Een paar voorbeelden:
Dit lijstje stemt somber, zeker als je denkt aan onze toekomstige generatie. De menselijke maat is ver te zoeken en je ziet dan ook dat steeds meer mensen de eenzijdige, hoge eisen die door de maatschappij gesteld worden niet meer kunnen hanteren. Dat ze erdoor overweldigd raken en depressief worden of overspannen raken. Misschien herken je hier wel iets in?
Het goede nieuws is dat je er wel degelijk iets tegenover kunt stellen.
Als je je ervan bewust wordt hoe je je leven tot nu geleefd hebt, kun je veranderingen aanbrengen op gebied van je relaties, (emotionele) gezondheid, opvoeding van je kinderen, werk, voeding en zingeving. Dit alles kun je doen op je eigen, unieke manier, in je eigen tempo en met of zonder professionele begeleiding. Met andere woorden: volledig toegesneden op basis van jouw persoonlijk – menselijke – maat, volledig human based.
Het proces van bewustwording is voor iedereen anders. We hebben een eigen karakter en onze levenslopen verschillen, maar we worden allemaal gevormd door liefde – houden van iets of iemand – verdriet, verlies en pijn. Het zijn subjectieve begrippen, ze zijn niet in een algemeen wetenschappelijk meetbaar kader te vatten, maar ze liggen wel aan de basis van ons gevoel van welbevinden.